Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Επένδυση στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις με Επίκεντρο τον Άνθρωπο
www.tsigris.gr

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το 14% των πόρων του Στρατηγικού Πλαισίου 2007-2013 διατίθεται στην Εκπαίδευση. Άμεση προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η προώθηση της δια βίου μάθησης.

Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν σημαντικά βήματα. Το 2007 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη συνέχεια: 1) Προετοιμάζεται, ήδη, η λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. 2) Προωθούνται σημαντικές επιλογές για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Διαμορφώνεται, με σύνθεση απόψεων από όλες τις πλευρές, το Σχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ. Δέσμευση της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να σπάσει το φράγμα της στασιμότητας και να αναγέννηθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να συνδεθεί πιο στενά η λειτουργία του με το μέλλον των αποφοίτων του. Να ανακτήσει τη δυναμική του, ως μοχλός για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα. Να συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο παιδείας και πολιτισμού, για ολόκληρη την περιοχή μας.

Ταυτόχρονα, εντατικοποιούνται οι πολιτικές και οι δράσεις που αφορούν στην ψηφιακή επανάσταση, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Εφαρμόζεται, ήδη, Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική και θεσμοθετήθηκε σύγχρονο περιβάλλον ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Αναπτύσσονται, με ραγδαίους ρυθμούς, οι ευρυζωνικές υποδομές της Χώρας και μειώθηκαν σχεδόν στο μισό οι τιμές. Θεσμοθετείται νέο πλαίσιο, για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας. Δημιουργούνται νέα ερευνητικά κέντρα και πόλοι καινοτομίας στην Ελληνική περιφέρεια.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εγκαινίασε ριζικές μεταρρυθμίσεις και στο Σύστημα Υγείας. Αναδιοργανώνονται οι Υγειονομικές Περιφέρειες, αλλάζει το Σύστημα Προμηθειών και μπαίνει φραγμός στη σπατάλη. Οι υπηρεσίες Υγείας μεταφέρονται σταδιακά πιο κοντά στους πολίτες. Αναπτύσσεται ολοκληρωμένο, αυτόνομο, δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και ιδρύονται Κέντρα Υγείας σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: