Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011

Μονόδρομος η Καταψήφιση του Προϋπολογισμού
www.tsigris.gr

Τα οικονομικά στοιχεία του 2010 που αναφέρονται στα επίπεδα του πληθωρισμού, της ακρίβειας, των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις και της ανεργίας, επιτείνουν τα αισθήματα της αβεβαιότητας στην κοινωνία και ασφυξίας στην αγορά, αποδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής: 1) Ο πληθωρισμός έφθασε στο 5,4%, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών (0,5%). 2) Οι αυξήσεις τιμών σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολλαπλάσιες, όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή. 3) Μόνο στην Αθήνα στο α’ εξάμηνο του 2010 έβαλαν λουκέτο 1.448 βιοτεχνίες, ενώ έχουν χαθεί άνω των 25.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με τα μέτρα που πάρθηκαν ελέω μνημονίου, τα οποία περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις ακόμη και αυτές που είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, μας φέρνουν εγγύτερα στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η εμμονή της κυβέρνησης σε φοροεισπρακτικά μέτρα, επιδεινώνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, αυξάνει την ανεργία, αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μεταθέτει τον χρόνο απαλλαγής από τα δεσμά του μνημονίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2011 αποτελεί μονόδρομο.

Μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η πρόταση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά για άμεση ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, στο οποίο πιστεύει η Νέα Δημοκρατία, συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα των αγορών με τη διάχυση των ευκαιριών και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Που είναι κυρίως ευημερία συμμετοχής σε παραγόμενο πλούτο κι όχι αναδιανομή δανεικών σε βάρος των μελλοντικών γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: