Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Κάθετη Πτώση ΠΑΣΟΚ

Παγιώνονται οι Αρνητικές Τάσεις για την Κυβέρνηση
www.tsigris.gr

Σε άλλη μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται μετά την καλοκαιρινή περίοδο (Public Issue για λογαριασμό του “ΣΚΑΪ” και της “Καθημερινής”) βεβαιώνονται οι αρνητικές τάσεις της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.
Βεβαιώνεται παράλληλα και η διαπίστωση ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους επιλέγει την αποστασιοποίηση χωρίς να απαντά στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική κάθε απόπειρα αναγωγής και υπολογισμών για τη σημερινή εκλογική επιρροή των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 66% απάντησε ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» με μόνο το 22% να θεωρεί ότι πηγαίνουν «στη σωστή κατεύθυνση». Επισημαίνεται ότι, στην ίδια σειρά ερευνών της ίδιας εταιρείας, στις αρχές του 2010 οι αντίστοιχες απαντήσεις ήταν 52% για τη «λάθος κατεύθυνση» και 38% για τη «σωστή».

Ταυτόχρονα, ενώ βρισκόμαστε ήδη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μόνο το 19% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα καλυτερέψει (το 25% πιστεύει ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια και η πλειοψηφία του 55% ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει). Αθροιστικά, δηλαδή, το συντριπτικό 80% νιώθει σήμερα ότι όπως πάνε τα πράγματα δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Μέσα στο κλίμα αυτό η ελληνική κοινωνία δείχνει μία σαφή τάση αποστασιοποίησης από την πολιτική. Μόλις λίγο περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική, ενώ το 33% δεν επιλέγει κανένα κόμμα στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου.

Τα στοιχεία αυτά βεβαιώνουν πολύ χαρακτηριστικά την «κρίση απελπισίας» που βιώνουν σήμερα οι πολίτες καθιστώντας απαγορευτική κάθε απόπειρα αναγωγής σε ποσοστά εκλογικής επιρροής των κομμάτων.

Η πολιτική περίοδος είναι μεταβατική και δεν έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν. Το μόνο που ενδιαφέρει σήμερα είναι η κινητικότητα των τάσεων που θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα, όπως η μετρήσιμη πλέον ολοένα αυξανόμενη τάση μετακίνησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: