Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός Μεσάνυχτα

Ανασχηματισμός… στα Άγρια Μεσάνυχτα
www.tsigris.gr

Ο πρωθυπουργός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει την αξιοθρήνητη εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά, στο τριήμερο του Εθνικού Συμβουλίου, επιζήτησε τη φυγή προς τα εμπρός σε έναν εσπευσμένο ανασχηματισμό.

Το αποτέλεσμα είναι να μεγιστοποιηθεί η αίσθηση της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Για ώρες παρακολουθούσαμε άναυδοι τις “διαρροές” από το γράψε-σβήσε του πρωθυπουργού.
Φθάσαμε αισίως στις 01:36 μετά τα μεσάνυχτα, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά, για να πληροφορηθούμε το νέο σχήμα της κυβέρνησης του μνημονίου.

Και διαπιστώσαμε και σε αυτήν την περίπτωση τη διάσταση λόγων και έργων του κ. Παπανδρέου.

• Ο πολυαναμενόμενος “δομικός” ανασχηματισμός περιορίστηκε σε ανακύκλωση των ιδίων προσώπων, παρά το ότι η αποτελεσματικότητα των περισσοτέρων στις θέσεις που κατείχαν κρίθηκε ως ανεπαρκέστατη.
• Επιπλέον στην αγωνιώδη προσπάθειά του ο κ. πρωθυπουργός να εξισορροπήσει τις συγκρούσεις που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών του, λησμόνησε και την δέσμευσή του για ολιγομελή κυβέρνηση. Το πολυπληθές σχήμα με τα 48 μέλη (!), για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι -κυρίως οι συντονιστές, παρά τω πρωθυπουργώ, με τους διάφορους τίτλους- συνιστά σκάνδαλο σε μια εποχή άγριας λιτότητας.
• Στο πολυπλόκαμο υπουργικό σχήμα δεν υπάρχει και πάλι ανεξάρτητο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αντιληφθούν στο ΠΑΣΟΚ την ανάγκη επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας. Άραγε για το υπουργείο Τουρισμού πόσος καιρός θα απαιτηθεί ακόμη για να κατανοήσουν στην κυβέρνηση το κόστος της κατάργησής του;
• Όσο για κάποιους “φρέσκους” υπουργούς και υφυπουργούς η προέλευσή τους από το παλαιό έως παλαιότατο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Υποθέτουμε ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνθηκε μάλλον απειλητική την “μοναξιά” της πολιτικής του πορείας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Απέναντι στην αντίδραση για το καταστρεπτικό μνημόνιο, δεν του αρκεί η στήριξη των γνωστών συνοδοιπόρων του. Επιστρατεύει εσπευσμένως το τμήμα του κόμματός του που υποτίθεται ότι θα παρόπλιζε.

Κι όμως, ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Νωπές είναι οι διαβεβαιώσεις τους προς τον ελληνικό λαό ότι και “λεφτά υπάρχουν” και ότι “είναι πανέτοιμοι να κυβερνήσουν”.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός αποτελεί στην ουσία απερίφραστη ομολογία αποτυχίας.Δεν χρειάζεται ανακύκλωση προσώπων αλλά αλλαγή πολιτικής! Με μείγμα μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα στη γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο, που θα την ισχυροποιήσουν για να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Οι πολίτες ήδη έχουν αντιληφθεί ποιός λέει την αλήθεια. Οι ημέρες της ανέξοδης δημαγωγικής ρητορείας τελειώνουν οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: