Οι πρόσφατες συγκρούσεις των κυβερνητικών στελεχών και η έλλειψη συντονισμού του έργου αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, συνοδεύτηκαν από μια εξέλιξη ακόμη πιο ανησυχητική για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Την επομένη του ανασχηματισμού αποκαλύφθηκε ότι οι 48 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί δεν έχουν ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες.
Ξαφνικά αντιληφθήκαμε όλοι, ίσως ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι:
• Η ίδια αρμοδιότητα επικαλύπτεται από δύο ή τρία υπουργεία: όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις που ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών.
• Υπουργοί που μετακινήθηκαν ζήτησαν και πήραν επιπλέον τομείς, δημιουργώντας έτσι άσχετες μεταξύ τους αρμοδιότητες π.χ. το υπουργείο Εργασίας απέκτησε από το Εσωτερικών τον τομέα της Μετανάστευσης ή το υπουργείο Υγείας τον τομέα του Αθλητισμού (!).
• Στο ίδιο υπουργείο, όπου υπήρχε υπουργός και υφυπουργοί, μπήκε σαν σφήνα και αναπληρωτής με ασαφές ακόμη το ρόλο του.
• Στην ηγετική ομάδα των υπουργών ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται να υπερέχει του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς ο τελευταίος δεν καλείται στις συνεδριάσεις της.
Εύκολα συμπεραίνεται επομένως ότι η κύρια έγνοια του κ. Παπανδρέου όταν συνέτασσε τον κατάλογο των μελών της νέας του κυβέρνησης περιορίστηκε στην τοποθέτηση όσο περισσοτέρων στελεχών του και όχι στην συγκρότηση ενός αποτελεσματικού σχήματος με ξεκάθαρες εντολές.
Προφανώς, επιθυμεί να περιορίσει τις εστίες αντίδρασης στο εσωτερικό του κόμματός του εν όψει της διογκούμενης δυσαρέσκειας που προκαλεί η πολιτική του μνημονίου.
Το πρακτικό αποτέλεσμα, όμως, των χειρισμών αυτών είναι η περαιτέρω καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων. Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία ο κενός πολιτικός χρόνος έως την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και την κατανόηση των ζητημάτων από τους νέους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, θα οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα σε καίριους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η χώρα αυτό που έχει όμως ανάγκη σήμερα είναι μια πολιτική με στόχο την ανάπτυξη, τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της μόνη, να απεμπλακεί μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο, να ξαναδώσει την ελπίδα στους πολίτες.
Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως προτείνει με συγκεκριμένα μέτρα έναν ρεαλιστικό δρόμο υπέρβασης της κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου