Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Φυλακές

Φυλακές με Ανθρώπινο Πρόσωπο

Για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσουν οι φυλακές μας ως τόποι βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του θεσμού, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του πολιτισμού μιας χώρας Σήμερα, η Ελλάδα καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας. Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους – και όχι εστίες διαφθοράς, όπως ήταν μέχρι χθες. Αναμορφωτήρια, με την ουσιαστική έννοια – όχι κολαστήρια.

Στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, προωθείται η αποσυμφόρηση των φυλακών με την κατασκευή 6 νέων καταστημάτων κράτησης σύγχρονων προδιαγραφών. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μεταφορά, στη χώρα καταγωγής τους, αλλοδαπών κρατουμένων που σήμερα εκτίουν την ποινή τους στις Ελληνικές φυλακές. Ελαστικοποιήθηκαν τα κριτήρια μεταφοράς κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και έχει ήδη γίνει νομοθετική ρύθμιση για την εξαγορά του υπολοίπου των ποινών των κρατουμένων για πλημμελήματα.

Στρατηγικής σημασίας επιλογή αποτελεί και ο διαχωρισμός των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ήδη πράξη ο διαχωρισμός των κρατουμένων σε αρκετά κατάστημα κράτησης, ενώ το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεμελιώδη προϋπόθεση σωφρονισμού και ομαλής επανένταξης στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).

Η όλη προσπάθειά μας πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να κατατείνει σε έναν θεμελιώδη στόχο: Να διασφαλισθεί η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, καθιστώντας τις φυλακές κέντρα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλους – «σχολεία» μιας δεύτερης ευκαιρίας στην ελπίδα και στη ζωή.

Για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας συστήματος απαιτείται γνώση του προβλήματος, βούληση και σχέδιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η Ελλάδα σήμερα διαθέτει και τη βούληση και τις πολιτικές, αλλά και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Κακοποίση Παιδιών

Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών
www.tsigris.gr

«...Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι αθώα, ευάλωτα και δε μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους. Είναι επίσης περίεργα, ενεργητικά και ελπίζουν. Ο χρόνος τους θα πρέπει να είναι γεμάτος χαρά και ειρήνη, παιχνίδι, μάθηση και ανάπτυξη. Το μέλλον τους θα πρέπει να κτίζεται μέσα σε πνεύμα αρμονίας και συνεργασίας. Η ζωή τους θα ωριμάζει καθώς θα διευρύνονται οι προοπτικές τους και θα κερδίζουν εμπειρίες...».
Παγκόσμια Διακήρυξη για την Επιβίωση,
Προστασία και Ανάπτυξη των Παιδιών (1990)
Από το σύνολο των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών (βλ. Άγγελος Α. Τσιγκρής: «Σεξουαλική Κακοποίηση του Παιδιού: Όψεις Κοινωνικού Ελέγχου», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή, 1999, σελ. 448), άλλα τιμωρούνται ως πλημμελήματα και άλλα ως κακουργήματα, άλλα προσβάλλουν το έννομο αγαθό της γενετήσιας ελευθερίας και άλλα αποσκοπούν στην οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, άλλα διαπράττονται από αγνώστους και άλλα από άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, σε άλλα τα θύματα τραυματίζονται σωματικά και σε άλλα όχι.

Όμως, σε κάθε περίπτωση στα εγκλήματα αυτού του τύπου προσβάλλεται η ανηλικότητα και η αξιοπρέπεια του ατόμου και στιγματίζεται ανεξίτηλα ο ψυχικός και συναισθηματικός του κόσμος στην πιο τρυφερή ηλικία.

Τα κυριότερα εγκλήματα αυτής της κατηγορίας είναι ο βιασμός, η αιμομιξία, η αποπλάνηση παιδιών, η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, η κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, η μαστροπεία, η σωματεμπορία και η πορνογραφία με θύματα παιδιά.

Θα δυσκολευόμασταν, άραγε, να απαντήσουμε αν μας έθεταν την ερώτηση: «Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σοβαρότερο έγκλημα που θα μπορούσε να διαπράξει ένας δράστης εναντίον ενός και μόνου θύματος;».

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε ότι τα εγκλήματα βίας είναι από τα σοβαρότερα. Τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας είναι ακόμη σοβαρότερα. Τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας με θύματα παιδιά είναι τα πλέον σοβαρά περιστατικά βίας.

Παρότι η ζωή θεωρείται το πολυτιμότερο έννομο αγαθό, στις περιπτώσεις παιδιών θυμάτων είναι «προτιμότερο» να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας, παρά αιμομικτικού βιασμού. Η εξήγηση είναι απλή.

Στην πρώτη περίπτωση το παιδί πεθαίνει άπαξ, στη δεύτερη πεθαίνει κάθε μέρα, πρώτα οργανικά, στη συνέχεια συναισθηματικά, έπειτα κοινωνικά, με αποτέλεσμα ο λιγότερο επώδυνος θάνατος να είναι ο βιολογικός είτε αυτός επέλθει φυσιολογικά είτε επισπευσθεί από το ίδιο το θύμα.

Η ερευνητική προσέγγιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης του παιδιού, η έρευνα στη σύγχρονη ελληνική νομολογία, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διεθνούς έρευνας αναφορικά με τις συνέπειες που έχει η σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά και η καταγραφή των κυριότερων έργων της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας, μας καθιστά αισιόδοξους ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα αποτελέσει κίνητρο και βοήθημα γι’ αυτούς που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν την έρευνα στο συγκεκριμένο ζήτημα ένα βήμα πιο μπροστά και έναν πήχη πιο ψηλά, για χάρη αυτών που έρχονται και έχουν ανάγκη από τη φροντίδα και την αγάπη μας, για τα παιδικά μας όνειρα, γι’ αυτούς που δεν έπαψαν να ονειρεύονται, γι’ αυτούς που αισθάνονται ακόμη παιδιά, για τα Παιδιά του Κόσμου, για όλους εμάς.

Ελπίζω και εύχομαι ότι η επιστημονική καταγραφή του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα θα αποτελέσει τη βάση για μετέπειτα έρευνα και για γόνιμο επιστημονικό διάλογο που θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των θεσμικών φορέων της Πολιτείας, των διωκτικών αρχών, της Δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΜΜΕ

Η Κυβερνητική Πολιτική στον Τομέα των ΜΜΕ
www.tsigris.gr

Στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η Κυβέρνηση κινείται για τη διόρθωση λαθών και την κάλυψη κενών που άφησε πίσω του το παρελθόν, την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών για την προετοιμασία της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και για τη λήψη μέτρων και δράσεων αναφορικά με την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ενημέρωσης του πολίτη.

Συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο, για το συντονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής και την ενδυνάμωση της συνεισφοράς της στον εμπλουτισμό του δημοσίου διαλόγου και την καταπολέμηση κάθε είδους αποκλεισμού, για τη συμπλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων που ρυθμίζουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για τη διάχυση της πληροφόρησης από το κέντρο στην περιφέρεια, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ΜΜΕ της περιφέρειας, για τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου συστήματος κρατικής παρέμβασης-επιδότησης στη διακίνηση του Τύπου πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, για την περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα ΜΜΕ.

Συνεχίζουμε με απόλυτη έμφαση στη διαφάνεια, που υπηρετείται στην πράξη από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την κρατική διαφήμιση, ώστε να γνωρίζουν όλοι που και πως διατίθεται το δημόσιο χρήμα. Και βεβαίως, προχωρούμε ακόμη πιο γρήγορα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, το μεγάλο στοίχημα της περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας. Παρουσιάσαμε το χάρτη των συχνοτήτων για τη μεταβατική περίοδο από το αναλογικό στο ψηφιακό περιβάλλον. Σύντομα θα είναι έτοιμος και ο χάρτης συχνοτήτων για την πλήρη εκπομπή ψηφιακού σήματος. Η Ελλάδα κάνει πλέον σημαντικά βήματα μπροστά.

Βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολλές: καλύτερη εικόνα, καλύτερη ποιότητα ήχου, περισσότερες επιλογές για τον τηλεθεατή μέσω αμφίδρομων υπηρεσιών, επιλογή δηλαδή προγραμμάτων της αρεσκείας του, ανάπτυξη του τηλεμπορίου και της τηλεϊατρικής, εξελίξεις ιδιαίτερα σημαντικές για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με απομακρυσμένα νησιά και ορεινές περιοχές.

Τα τρία ψηφιακά κανάλια που λειτούργησαν, δοκίμασαν πιλοτικά ορισμένες από τις νέες δυνατότητες. Στόχος μεγαλεπήβολος αλλά απόλυτα εφικτός είναι το πρωτοποριακό πανευρωπαϊκά κανάλι «Πρίσμα +», να εξελιχτεί στο όχημα όπου θα δοκιμαστούν και θα διαχυθούν στα υπόλοιπα ελληνικά κανάλια της ψηφιακής εποχής, δημόσια και ιδιωτικά, τα εργαλεία με τα οποία θα δοθεί οριστικό τέλος στον αποκλεισμό των αναπήρων συμπατριωτών μας.

Στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης κάλυψαν σειρά κρίσιμων τομέων, με έμφαση στην περιφέρεια, όπως:
· Με το νόμο για την καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο για πρώτη φορά ορίζεται τι είναι νομαρχιακή εφημερίδα και προβλέπεται σειρά κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται συνολικά.
· Δημιουργήθηκε το «Σπίτι της Περιφέρειας». Διατέθηκε διατηρητέο κτίριο στην Αθήνα για την εγκατάσταση των γραφείων των επτά (7) Ενώσεων των ΜΜΕ της περιφέρειας.
· Σχεδιάστηκε πρόγραμμα ενίσχυσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων της περιφέρειας, συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με παροχή τεχνογνωσίας και βελτίωση της υλικοτεχνικής γενικότερα υποδομής τους.

Από την πρώτη στιγμή, προωθήσαμε τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Προτύπου, το οποίο δίνει ισόρροπη έμφαση στον κύριο διττό στόχο μας: Ανταγωνιστικότητα και Συνοχή. Στόχος μας η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος, η διασφάλιση πραγματικού κοινωνικού μερίσματος, η δημιουργία νέων ευκαιριών για δυναμική επιχειρηματικότητα.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Αγροτική Πολιτική

Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
www.tsigris.gr

Η Κυβέρνηση έδωσε και δίνει μάχες -τις οποίες κέρδισε και κερδίζει καθημερινά- για τη ριζική αναδιάρθρωση του αγροτικού τοµέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκή, η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Την απλοποίηση του συστήματος των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις πληρώνονται απευθείας στον παραγωγό, χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσοι και μεσάζοντες. Ένα σημαντικό τµήµα των επιδοτήσεων -που εισπράττει σήμερα ο παραγωγός από µία ή περισσότερες δραστηριότητες- ενοποιείται σε µία ενιαία ενίσχυση.
2. Την έναρξη δειγματοληπτικών ελέγχων που θα επισημαίνουν περιπτώσεις στις οποίες παραβιάζεται η βασική νομοθεσία που αφορά στη δημόσια υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία των ζώων και των φυτών και στην κτηνιατρική νομοθεσία.
3. Τη δίκαιη και ορθολογική κατανομή του εθνικού αποθέματος. Το εθνικό απόθεμα συνίσταται σε παρακράτηση από τη Διοίκηση του κράτους-µέλους της ΕΕ ποσοστού έως 3% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων, αναλογικά από κάθε παραγωγό. Το εθνικό απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή δικαιωμάτων σε νέους αγρότες που άρχισαν τη γεωργική τους δραστηριότητα από το 2002 και μετά.
4. Τη μείωση των ενισχύσεων και την εξοικονόμηση πόρων. Οι ενισχύσεις μειώθηκαν κατά 3% το 2005, 4% το 2006 και 5% από το 2007 και μετά. Οι εξοικονοµούµενοι πόροι παραμένουν στο ίδιο κράτος-µέλος και χρηματοδοτούν προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης Το ισοζύγιο για τη χώρα µας προβλέπεται θετικό από τη ρύθμιση αυτή. Από τη μείωση των ενισχύσεων απαλλάσσεται τελείως ή επιβαρύνεται ελάχιστα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών.
5. Την παράταση του συστήματος των ποσοστώσεων. Το σύστημα των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων παρατάθηκε μέχρι το 2015. Η ποσόστωση για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% και συγκεκριμένα από 700 σε 820 χιλιάδες τόνους .
6. Τη δημιουργία συστήματος παροχής συμβουλών στους αγρότες για θέματα διαχείρισης της γης και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η συµµετοχή των παραγωγών στο σύστημα είναι εθελοντική. Η δραστηριότητα παροχής συμβουλών θα καλύπτει, κατ’ ελάχιστον, τους τομείς της δηµόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και των φυτών, του περιβάλλοντος και των καλών συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
7. Την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών σκληρού σιταριού, παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές στο κοινοτικό σύστημα στήριξης του τοµέα.
8. Την εισαγωγή μιας νέας ενίσχυσης για τους καρπούς µε κέλυφος που ανέρχεται σε 120,75 ευρώ ανά εκτάριο.
9. Την αύξηση του ύψους της κοινοτικής συµµετοχής στις δαπάνες των προγραµµάτων για τις αγροπεριβαλλοντικές δράσεις που πλέον θα φθάνει στο 85% της συνολικής δαπάνης, έναντι ποσοστού 60% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
10. Την πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης για τους νέους αγρότες για τη διαχείριση του εθνικού αποθέματος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και τη διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγροτική οικογένεια.
11. Την πρόβλεψη χορήγησης κοινοτικών ενισχύσεων για επενδύσεις που αναφέρονται στην περιβαλλοντική ανάπτυξη των κρατικών δασών, στην προστασία τους από κάθε μορφής κινδύνους και στην ανάδειξη των ευκαιριών προσφοράς αναψυχής στους πολίτες.

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργό στήριξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών. Η εξασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων, η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και η ορθολογική αντιμετώπιση της υπερβάλλουσας παραγωγής, αποτελούν για την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αδιαπραγμάτευτους άξονες της αγροτικής της πολιτικής.