Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Παιδεία

Η Παιδεία ως Εθνική Υπόθεση
www.tsigris.gr
Το καλό Πανεπιστήμιο είναι για εμάς το βασικό όχημα για το μέλλον. Έχει τη δική του αυταξία. Δεν είναι ουραγός κανενός, είναι χώρος πρωτογενούς έρευνας και εκπαίδευσης, οφείλει όμως παράλληλα να διασφαλίζει και το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του.

Προχωρούμε στην εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης, ποιότητας και αξιολόγησης, που καθιερώθηκε με στόχο την ισότιμη συμμετοχή των ελληνικών ΑΕΙ στον ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 50 κράτη. Ενισχύουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, με διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα και εδραιώνουμε το νέο ρόλο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επενδύουμε στη δια βίου μάθηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το επίπεδο της τυπικής εκπαίδευσης που έχει ολοκληρώσει, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ου, της καταγωγής, του θρησκεύματος ή του τόπου διαμονής του, να έχει τις ευκαιρίες σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του, να αποκτά σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ή να αναβαθμίζει τις υπάρχουσες.

Η Εκπαίδευση είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη αλλά και του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, γλώσσας ή πολιτισμικής ταυτότητας. Ενισχύουμε την μειονοτική εκπαίδευση, ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και εργασία, στηρίζουμε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τους Ρομ, τους μετανάστες, τους κρατουμένους στα σωφρονιστικά ιδρύματα, και φυσικά τους παλιννοστούντες ομογενείς, στους οποίους η Ελλάδα οφείλει πολλά. Στον πυρήνα της ανθρωποκεντρικής πολιτικής μας είναι ο σεβασμός προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν δικαίωμα να απολαύσουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους, στην Εκπαίδευση, την κατάρτιση και την αγορά εργασίας.

Στοίχημά μας είναι η εκπαίδευση της Ελληνικής ομογένειας. Να μάθουν ελληνικά και να καλλιεργήσουν τους δεσμούς τους με την πατρίδα, οι ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικά προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής σε αλλόγλωσσους Έλληνες στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, με παράλληλη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε και στην ενίσχυση και στήριξη των εδρών νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και στη δημιουργία ελληνικών σχολείων στις γειτονικές μας χώρες.

Η πολιτική μας για την Παιδεία δεν περιορίζεται προγραμματικά στα όρια μιας τετραετίας. Διαμορφώνει την προοπτική ολόκληρης της νέας γενιάς, και οι πολιτικές μας δεν γνωρίζουν κομματικά σύνορα, ιδεοληψίες και φανατισμούς. Πρέπει να βασίζονται στη συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων, στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στη συναίνεση.

Δέσμευσή μας είναι το κάθε ευρώ που δαπανάται στο χώρο της εκπαίδευσης από ευρωπαϊκές ή εθνικές πηγές, να φέρει το μέγιστο δυνατό κοινωνικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: