Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Αναπτυξιακή Πολιτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη
www.tsigris.gr

Βασικός άξονας της πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι το Σχέδιο για την ενίσχυση της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το 82% των εθνικών και κοινοτικών πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013, που συνολικά ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, κατευθύνεται στην Περιφέρεια. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθούμε έργα πνοής σ’ ολόκληρη τη Χώρα.

Στον Τομέα των Δημόσιων Έργων και του Περιβάλλοντος, δημοπρατήθηκαν και κατασκευάζονται σημαντικά έργα. Τμήματα της Εγνατίας, στην οποία κατασκευάζονται έργα 2,5 δισ. ευρώ, επέκταση του Μετρό της Αθήνας, Μετρό και Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, Πέταλο Μαλιακού, έργα εκτροπής Αχελώου, έργα στη Δυτική Ελλάδα, στην Αχαΐα, στον οδικό άξονα Τρίπολη–Καλαμάτα, έργα για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων.

Καταρτίστηκε, στο μεταξύ, και τέθηκε σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων, που γνώρισε ποτέ η Χώρα και ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν δημοπρατηθεί έργα 13,5 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί, έργα κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους και έργα σχεδόν 2 δισ. ευρώ, με συμβάσεις παραχώρησης.

Το 2007 συνεχίζονται οι δημοπρατήσεις και κυρίως οι συμβασιοποιήσεις έργων, που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης. Το 2007 ξεκινά και η κατασκευή των μεγάλων -συγχρηματοδοτούμενων και από ιδιώτες- «Δρόμων της Ανάπτυξης», που μαζί με την Εγνατία, τριπλασιάζουν το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων μας. Υπογράφηκαν, ήδη, και ψηφίζονται σύντομα στη Βουλή οι συμβάσεις για την Υποθαλάσσια Αρτηρία της Θεσσαλονίκης και την Ιόνια Οδό. Ακολουθεί η υπογραφή των συμβάσεων, για τον οδικό άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα - Σπάρτη, τον οδικό άξονα Μαλιακός - Κλειδί, τον άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και το μεγαλύτερο οδικό άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα.

Βασικό στοιχείο της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η ανάπτυξη συγκροτημένης, πολύπλευρης και εντατικής προσπάθειας για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Η Ελλάδα καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια µε στόχο την ποιότητα, της παραγωγικότητα και της ανταγωνιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: