Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Στο... Μνημόνιο

Επικίνδυνη Πολιτική στις Πλάτες της Κοινωνίας
www.tsigris.gr

Αφού ανακοινώθηκαν τα μέτρα του -διαρκώς επικαιροποιούμενου- Μνημονίου οι πολίτες συνειδητοποιούν με οδυνηρό τρόπο τη νέα, πιο δυσχερή, φάση που έχει εισέλθει η χώρα.
Η αποτυχία της «συνταγής» που ακολουθείται αποδεικνύει περίτρανα ποιός είχε δίκιο και ποιός κράτησε υπεύθυνη στάση καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα:

• Η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι το Μνημόνιο δεν συνιστούσε μονόδρομο, όπως το παρουσίαζε η κυβέρνηση. Σήμερα, αυξάνονται φωνές που λένε το ίδιο, αλλά και το τμήμα της κοινωνίας που το πιστεύει.

• Η Νέα Δημοκρατία είπε όχι στο Μνημόνιο, διότι δεν θα βγάλει την οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του χρέους, και τότε μας κατηγορούσαν για μη υπεύθυνη στάση. Σήμερα, το Μνημόνιο γίνεται αντικείμενο σκληρής κριτικής ακόμη και από αυτούς που το ψήφισαν.
• Η Νέα Δημοκρατία με ένταση για μήνες καλούσε για λήψη μέτρων ανάπτυξης και τότε απαξίωναν τις προτάσεις μας σαν ουτοπικές. Σήμερα, οι πάντες φωνάζουν για μέτρα ανάπτυξης, που λείπουν παντελώς από την κυβερνητική πολιτική. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. δήλωσε ότι «…το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμο, η προσαρμογή πρέπει να έρθει από μεταρρυθμίσεις!».
• Η Νέα Δημοκρατία προειδοποίησε τους Έλληνες πολίτες ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανακοινωθούν επώδυνα μέτρα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του κ. Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών. Σήμερα, δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώθηκε.

Επειδή, λοιπόν, οι συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών και η αποτυχημένη οικονομική πολιτική δημιουργούν νέα «θύματα» -ανέργους, λουκέτα, κοινωνική κατάθλιψη- το μέλλον της κυβέρνησης, που συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα συντονισμού και αποτελεσματικότητας, είναι άδηλο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Η αποσπασματικότητα, η αοριστία, η έλλειψη πρόνοιας για στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και κυρίως η παντελής έλλειψη προτάσεων ανάπτυξης καταδεικνύουν την λαθεμένη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για άμεση και τολμηρή επένδυση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στην απελευθέρωση των πόρων της Ελληνικής οικονομίας, στην ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και βεβαίως στην αποφυγή στρατηγικής φοροεπιδρομής που θα στεγνώσει περαιτέρω την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: