Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Μείωση της Ψαλίδας

Μείωση της Ψαλίδας σε Κλίμα Αποσταθεροποίησης
www.tsigris.gr

Η μεγάλη απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας για την προοπτική της χώρας, λόγω της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης με δυσβάστακτα μέτρα και την αναπτυξιακή ασφυξία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στην πολιτική αποστασιοποίηση.

Ο κόσμος δείχνει να μην ξέρει ποιον να εμπιστευθεί και τι να πιστέψει. Σίγουρα όμως έχει αρχίσει πλέον να αποσύρει μαζικά την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Pulse που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μείωση του ποσοστού πρόθεσης ψήφου κατά 4,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον εφετινό Μάρτιο (26,5% σήμερα από 31% το Μάρτιο).

Την ίδια ώρα το ποσοστό που αναλογεί στη ΝΔ παραμένει σταθερό (19%) με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα από τις 12 μονάδες στις 7,5. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, σχεδόν 1 στους 3 (32,5%), δεν παίρνει θέση και τοποθετείται στη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αποχή, άκυρο, λευκό, αναποφάσιστοι).

Όμως, η τρέχουσα δυναμική των πραγμάτων, οι τάσεις δηλαδή που διαμορφώνονται στην κοινωνία και θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται σταδιακά και στην εκλογική συμπεριφορά περιορίζοντας το ποσοστό της απροσδιόριστης στάσης, αποκαλύπτεται ουσιαστικά από τα ερωτήματα αξιολόγησης που επίσης τέθηκαν στην ίδια έρευνα.

Συγκεκριμένα, ενώ το ποσοστό που τοποθετείται θετικά για την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία είναι μόλις 21% (δηλαδή 5,5 μονάδες χαμηλότερα από την πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ) το ποσοστό που αξιολογεί θετικά τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία φτάνει στο 23% (4 μονάδες ψηλότερα από την πρόθεση ψήφου).

Δεν μιλάμε συνεπώς για μείωση της ψαλίδας, αλλά για υπεροχή της ΝΔ. Μία υπεροχή που θα μπορούσε σύντομα να εμφανιστεί σε όλους τους δείκτες και τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων, καθώς η ελληνική κοινωνία θα αντιλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ότι απέναντι στη «διαχείριση της απελπισίας» που ορίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η «στρατηγική ελπίδας» της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: