Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Πολιτική Κρίση

Γενικευμένη Κρίση Χωρίς Προοπτική
www.tsigris.gr

Η γενικευμένη απογοήτευση των πολιτών από τα μέτρα και τη συνολική διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και στην συνδρομητική έρευνα “Forum” της εταιρείας “Metron Analysis” η οποία διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 10 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2010.
Από το σύνολο των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ανάγλυφα ένα και μόνο κύριο συμπέρασμα: η απογοήτευση «χτυπάει κόκκινο», χωρίς ελπίδα και κάποιο σημάδι αισιοδοξίας. Η ελληνική κοινωνία καλείται να υποστεί θυσίες πέρα από τα όριά της χωρίς να αισθάνεται ότι τουλάχιστον υπάρχει κάποια προοπτική.
Όλοι οι δείκτες που αποτιμούν τη συγκυρία και την προοπτική της χώρας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν καταγραφεί τόσο αρνητικές τιμές. Το 84,2% θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ το 74,5% θεωρεί ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, έναντι μόλις του 7,7% που απάντησε ότι θα είναι καλύτερη.
Ταυτόχρονα, επιλέγοντας λέξεις που περιγράφουν καλύτερα τη σημερινή κατάσταση της χώρας, οι πολίτες προτιμούν τις λέξεις «κρίση» κατά 58,6% και «χρεοκοπία» κατά 31,7%. Αθροιστικά δηλαδή, περισσότεροι από 90% περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση της χώρας με τον πιο μελανό τρόπο.

Κόλαφος όμως για την κυβέρνηση είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από την αποτίμηση των επιλογών και της πολιτικής της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Όλες απορρίπτονται και θεωρούνται ότι «δεν είναι αναγκαίες» με ποσοστά πάνω από 90%.

Το αποτέλεσμα είναι, να υποχωρούν ραγδαία όλοι οι δείκτες αξιολόγησης της κυβέρνησης. Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση μειώνεται κατά -10,3% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας του φετινού Μαρτίου (13,4% από 23,7%) όπως και η ικανοποίηση προσωπικά από τον Γ. Παπανδρέου κατά -10,7% (17,6% σήμερα έναντι 28,3% τον Μάρτιο).

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία προοπτική γιατί, όχι μόνο δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά μας βυθίζει περισσότερο στην ύφεση. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, με λιγότερες θυσίες που πιάνουν τόπο και τις οποίες μπορεί να αντέξει ο τόπος, όπως τόνισε ο Α. Σαμαράς παρουσιάζοντας στις 7 Ιουλίου 2010 τη «Στρατηγική Απαλλαγής από το Μνημόνιο». Μία στρατηγική με συγκροτημένη ανάλυση και συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει επίσημα η Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: