Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οικονομία

Οικονομία και Πολιτική Απραξία
www.tsigris.gr

Η τετράμηνη καθυστέρηση λήψης διαρθρωτικών μέτρων για την καταπολέμηση του ελλείμματος από τη κυβέρνηση του ΠAΣOΚ είχε σαν αποτέλεσμα να αποσπάσει από τις αγορές το ακριβότερο «φιλί της ζωής», καθώς καλύφθηκε η κοινοπρακτική έκδοση των ξένων ομολόγων, υπερβαίνοντας κατά 3,5% το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης στους αντίστοιχους τίτλους πενταετούς διάρκειας.

Το επιτόκιο δανεισμού των 8 δισ. € διαμορφώθηκε, παρά το διεθνές ισχυρό ενδιαφέρον, στο 6,2%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο ιστορικά σημείο από τη στιγμή ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Συγκεκριμένα:
• Το επιτόκιο των πενταετών τίτλων των μηνών Ιανουαρίου και Μαρτίου 2009 ήταν αντίστοιχα 5,5% και 4,98%.
• Η Ελλάδα θα καταβάλλει για τόκους 296 εκατ. € περισσότερα κάθε χρόνο από τη Γερμανία για το ίδιο ποσό και συνολικά για την 5ετία 2,48 δισ. €. Θα καταβάλει πάλι 176 εκατ. € περισσότερα από την Ιρλανδία και συνολικά 1,5 δισ. € μέχρι τη λήξη του τίτλου. (Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
• Η ιστορική αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου επιβαρύνει άμεσα το κόστος δανεισμού και άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας καθίσταται απαγορευτικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα επιτόκια για κεφάλαια κίνησης ξεπερνούν το 10% καθιστώντας τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές.

Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, οι παλινωδίες και η πολιτική απραξία του ΠΑΣΟΚ, συνδυαζόμενα με τη πιθανή λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κινδυνεύουν να οδηγήσουν την οικονομία μας στο φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης και της διεύρυνσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για άμεση και τολμηρή επένδυση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στην απελευθέρωση των πόρων της ελληνικής οικονομίας, στην ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και βεβαίως στην αποφυγή στρατηγικής φοροεπιδρομής που θα στεγνώσει περαιτέρω την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: