Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

100 Ημέρες ΠΑΣΟΚ

Τα Πρώτα Μεγάλα «ΟΧΙ» στην Κυβέρνηση
www.tsigris.gr

Αν και η κυβέρνηση διανύει ακόμα τη μετεκλογική περίοδο χάριτος διαθέτοντας το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες των πολιτών με την πολιτική της είναι ορατές, ενώ διατυπώνονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Το 71% των πολιτών δεν συμφωνεί με τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας χωρίς προϋποθέσεις στους μετανάστες, το 68% απαιτεί να επιστραφούν τα επιπλέον χρήματα που πλήρωσαν ως «καπέλο» για τα τέλη κυκλοφορίας, το 59% πιστεύει ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα το 2010, ενώ το 58% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής απέναντι στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έρευνες των εταιρειών «Alco» (Πρώτο Θέμα) και «Marc» (Έθνος) που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή 10-1-2010, προκύπτει ότι:
• Μόνο το 24,2% συμφωνεί με την εύκολη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειες στους μετανάστες που επιχειρεί η κυβέρνηση. Το 70,7% δεν συμφωνεί και το 61,1% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
• Μετά τη «συγνώμη» του Γ. Παπανδρέου για το «καπέλο» που πλήρωσαν στα τέλη κυκλοφορίας χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την κατάργηση της δυνατότητας απόσυρσης, το 68,2% απαιτεί να επιστραφούν τα χρήματα, ενώ το 16,4% δηλώνει ότι κανονικά θα έπρεπε να παραιτηθεί η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
• Οι πολίτες δεν είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ενώ το 72,9% δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει κάποιες θυσίες, τελικά μόνο το 37,5% πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα το 2010. Το 38,7% πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα και το 20,5% ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια.
• Αναφορικά με τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, το 58,3% δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες, έναντι μόνο του 28,1% που απαντά το αντίθετο.
• Παράλληλα, οι έλληνες πολίτες αξιολογούν πολύ θετικά (76,9%) το γεγονός της ανάληψης της ηγεσίας της Νέας Jημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά και το 75,5% δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη γι’ αυτόν.
• Δεν πρέπει να αγνοείται άλλωστε, ότι το 21,2% των ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όπως και το 5,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ήδη ότι μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία.


Σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα μετρήσεις της κοινής γνώμης, καταγράφεται μία σαφής τάση απαισιοδοξίας των ελλήνων πολιτών για την πορεία της οικονομίας και το μέλλον της χώρας, η οποία συνδέεται και με τις μέχρι τώρα επιδόσεις και προσανατολισμούς της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι παράλληλα φανερά τα πρώτα σημάδια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού μετά την ήττα των πρόσφατων εκλογών, με τη Νέα Δημοκρατία να εξέρχεται ενωμένη και δυνατή μέσα από μία πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία ανάδειξης του ηγέτη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: