Για μια Νέα Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική
(Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών – 18 Δεκέμβρη)
www.tsigris.gr
(Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών – 18 Δεκέμβρη)
www.tsigris.gr
Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη -αλλά πρόσφατα και στη χώρα μας- έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η κατάσταση επιβάλει τη χάραξη μιας μακρόπνοης και ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία θα πρέπει να στηριχθεί: 1) στην εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και στον καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων, 2) στην καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 3) στην ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και 4) στη συνεργασία των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Jacques Barrot συμφώνησε ότι: 1) Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση. 2) Απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει. 3) Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών.
Ο Jacques Barrot συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Οργανισμός FRONTEX, να υπάρξει κοινή πολιτική επανεισδοχής και κοινοί έλεγχοι και επισήμανε ότι στην ενταξιακή διαδικασία η Τουρκία θα κρίνεται αυστηρά για τη λαθρομετανάστευση.
Μεταξύ των προτάσεων που θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 2) η ενίσχυση των ελέγχων, 3) η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων και 4) η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης, 2) περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, 3) ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση, 4) ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης, 5) εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής, 6) υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, 7) επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης, 8) πάταξης της λαθρομετανάστευσης, 9) θωράκισης των συνόρων της ΕΕ και 10) επαναπροώθησης των λαθραίων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου