Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Νέα Δημοκρατία

Ο Άνθρωπος στο Κέντρο της Πολιτικής μας
www.tsigris.gr

Θεμέλιο της ιδεολογίας μας είναι ο άνθρωπος ως μοναδική και αναντικατάστατη αξία. Αγωνιζόμαστε για την ευτυχία του ανθρώπου, για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τον. Για την απαλλαγή τον από κάθε μορφή δουλείας και αλλοτρίωσης από δόγματα, προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Για. την ελευθερία του.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του σε συνθήκες ελευθερίας και ισότητας, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο, ηλικία, κοινωνική θέση, εθνικότητα, θρησκεία, πεποιθήσεις και κατάσταση της υγείας του.

Απορρίπτουμε κάθε διάκριση μεταξύ ανθρώπων. Η διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι βιολογική. Τα δυο φύλα δεν είναι απλώς ίσα, έχουν σχέση κατεξοχήν συμπληρωματική. Και οι δυο χρειάζονται για να γεννήσουν τη ζωή και οι δυο χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Για τη Νέα Δημοκρατία ο άνθρωπος ως ενεργός πολίτης είναι πηγή κάθε εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα του ανθρώπου να διαμορφώνει ελεύθερα τις πεποιθήσεις του, να τις εκφράζει και να αγωνίζεται γι' αυτές.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα του ανθρώπου να κρίνει τις πράξεις της εξουσίας και να την ελέγχει είτε απευθείας είτε μέσω αντιπροσώπων.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει ελεύθερα χωρίς να κινδυνεύει να υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια. Καμιά σκοπιμότητα δεν είναι υπέρτερη από το δικαίωμα του πολίτη να αποφασίζει ο ίδιος για τη μοίρα του.

Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα όχι μόνο στην ισότητα αλλά και στη διαφορετικότητα. Κάθε άνθρωπος διαφέρει στην προσωπικότητα, στα χαρίσματα, στις ικανότητες, στις επιθυμίες.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξιοπρέπεια και δικαιούνται τον ίδιο σεβασμό. Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται στο κοινωνικό πλαίσιο ως ον ελεύθερο, υπεύθυνο και αλληλέγγυο προς το συνάνθρωπό του.

Η ελευθερία του ανθρώπου οριοθετείται από την ελευθερία του συνανθρώπου του. Ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο καταξιώνει και ολοκληρώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα.
Η ελευθερία του ανθρώπου είναι έννοια αλληλένδετη με την ευθύνη του. Συνεπάγεται για τον καθένα την πλήρη ευθύνη των επιλογών και πράξεών του απέναντι στο συνάνθρωπο, την κοινωνία και την συνείδησή του.

Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, που προσδιορίζεται με κοινωνικά κριτήρια και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Αυτή την πλατιά κοινωνική συμμαχία, αποκαλούμε «μεσαίο χώρο», ένα χώρο διακριτό, διαυγή και σαφώς προσδιορισμένο. Ένα χώρο πρότυπο κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο που απευθύνεται στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: