Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η Ιδεολογία της ΝΔ

Ευκαιρία να Θυμηθούμε την Ιδεολογία μας
[Με αφορμή το Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ]
www.tsigris.gr

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί περιέχει τις Ιδεολογικές Αρχές της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές εγκρίθηκαν στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος που έγινε στη Χαλκιδική τον Απρίλιο του 1994.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα τον ριζοσπαστικού εκσυγχρονισμού. Ανταποκρίνεται στη σημερινή κοινωνική πρόκληση της ανανέωσης των πολιτικών σχηματισμών. Η Νέα Δημοκρατία είναι η επιλεκτική σύνθεση ιδεών και προσώπων.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Ο φιλελευθερισμός υποδηλώνει την πολιτική μας φιλοσοφία και ο ριζοσπαστισμός τον τρόπο της δράσης και της συμπεριφοράς μας. Ο ριζοσπαστισμός υπογραμμίζει τον αδέσμευτο και αδογμάτιστο χαρακτήρα του φιλελευθερισμού. Τέλος, σημαίνει τη διάθεση για διαρκή ανανέωση και μεταρρύθμιση με μοναδικό γνώμονα το λαϊκό και εθνικό συμφέρον.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα τον λαού. Εκφράζει τα συμφέροντα και της προσδοκίες όλου του λαού. Αρνείται να προσδεθεί σε τάξεις ή κομματικές πελατείες και αποδοκιμάζει τη στήριξη της πολιτικής της στην ταξική πάλη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατικό και όχι αρχηγικό κόμμα. Επιδιώκει οργάνωση και λειτουργία με απόλυτα δημοκρατικά κριτήρια. Επιδιώκει την καταστατική κατοχύρωση της πλατιάς πραγματικής συμμετοχής των μελών στην οργάνωση και στις διαδικασίες του κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να στρατευτεί σε δόγματα. Είναι απόλυτη η αντίθεσή της προς τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Επαγγέλλεται νέο δημόσιο ήθος, βασισμένο στην ταύτιση πολιτικής και ηθικής.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία και επιδιώκει την ολοκλήρωσή της. Πιστεύει στην κοινοβουλευτική πολυφωνική και ενεργό δημοκρατία. Είναι ανάγκη να συνταχτεί ένας νέος χάρτης των ατομικών, κοινωνικών πολιτικών δικαιωμάτων, που θα προστατεύει αποτελεσματικά τον άνθρωπο και τον πολίτη από το σύγχρονο αυταρχικό κράτος ή τα στεγανά της εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην επέκταση της συμμετοχής στις δημοκρατικές λειτουργίες. Ενθαρρύνει την αποκέντρωση εξουσιών και αποφάσεων. Η ελευθερία, που απειλείται από την υπέρμετρη συγκέντρωση δύναμης, προστατεύεται μόνο με τη διασπορά και διάκριση των εξουσιών.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί θεμελιώδες κύτταρο της δημοκρατίας μια αυτόνομη, ενεργό και αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση, απαλλαγμένη από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ριζοσπαστικό κόμμα στις μεθόδους και στις θέσεις. Επιδιώκει να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τον υπερτροφικό γιγαντισμό τον κράτους και των δημόσιων οργανισμών, που εξουθενώνουν την προσωπικότητα των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανθρώπου.

Για να θυμούνται κάποιοι που τα ξέχασαν και απογοήτευσαν τους φίλους της Παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: