Παρασκευή 13 Απριλίου 2007

Δημοσκοπήσεις Μαρτίου 2007

Σταθερό Προβάδισμα της ΝΔ παρά τη Δύσκολη Συγκυρία
www.tsigris.gr
Και οι 5 νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (Forum της Metron Analysis στις 22 Μαρτίου, MRB για τον Alpha στις 26 Μαρτίου, K-Research για το Βήμα και Alco για το Έθνος της 1ης Απριλίου και GPO για το Mega στις 2 Απριλίου) καταγράφουν τη σαφή υπεροχή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε όλα τα ερωτήματα προτίμησης και αξιολόγησης μεταξύ των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από παλαιότερες καταγραφές των ίδιων εταιρειών. Είναι προφανές ότι από πουθενά δεν προκύπτει «σοβαρή μείωση της ψαλίδας». Οι σημερινές διαφορές υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά μέσο όρο τριπλάσιες απ’ ότι ήταν πριν από ένα χρόνο (Μάρτιος 2006) και περίπου σταθερές μετά τον περυσινό Ιούνιο. Ο κοινός παρανομαστής αποκαλύπτει πολύ περισσότερο σταθερότητα παρεμφερών τάσεων, παρά άξιες λόγου διαφοροποιήσεις.

Η σαφής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται χαρακτηριστικά και σε όλους τους άλλους κύριους δείκτες που μετρούν οι δημοσκοπήσεις. Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές), η συντριπτική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή. Συντριπτική είναι και η διαφορά υπέρ του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα του καταλληλότερου Πρωθυπουργού, σύμφωνα με όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα της αξιολόγησης των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Κυβέρνησης ούτε στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Οι πολίτες πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν προτείνει λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες, δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει και ακόμη και αν κυβερνούσε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε σχετικά ερωτήματα της K-Research.

Μόλις 1 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ λιγότεροι από 2 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι προτείνει λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Τσιγκρή, εδώ στην Πάτρα υπάρχει έντονη δυσφορία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για τις αποκαλύψεις με την υπόθεση των ομολόγων. Ελπίζω αυτό να μη μεταφρασθεί σε ψήφο καταδίκης της Κυβέρνησης. Πάντως η άποψή μου είναι ότι έπρεπε να είχαν γίνει ήδη οι πρόωρες εκλογές και τότε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μέντε μονάδες πίσω μας. Τώρα ο αγώνας έγινε ντέρμπι. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Άγγελε, κατέβα στις εκλογές να αναβαθμίσεις την περιοχή μας γιατί γεμίσαμε από απόστρατους, γιους των μπαμπάδων τους και ανίκανους. Η Αχαΐα θέλει αλλαγή προσώπων και εσύ είσαι η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Αγαπητοί φίλοι, τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα τις κερδίσει με διαφορά η Νέα Δημοκρατία. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πεισθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αλλάζουν καθημερινά την εικόνα της Χώρας και ότι οποιαδήποτε ατασθαλία κρατικού αξιωματούχου ή λειτουργού παραπέμπεται άμεσα στον Εισαγγελέα και δεν συγκαλύπτεται όπως παλιά. Αναφορικά με τη δική μου συμμετοχή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οφείλω να σας απαντήσω ότι πραγματικά δεν το έχω ακόμη σκεφθεί. Θα το σκεφτώ όταν έλθει η ώρα του και η ώρα αυτή θα είναι το τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Μάρτιο του 2008 που θα γίνουν οι εκλογές, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.