Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

Δημοσκοπήσεις 2003 - 2007

Ίδια Εικόνα Τέσσερα (4) Χρόνια Μετά
Με συμπληρωμένα πλέον τα τρία (3) πρώτα χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης, όλες οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν τη σαφέστατη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας. Μία υπεροχή που δεν προκύπτει μόνο από το σταθερό προβάδισμά της στην πρόθεση ψήφου, αλλά και από την εντυπωσιακά θετικότερη αξιολόγηση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε όλους τους δείκτες που μετρούν την άποψη της κοινής γνώμης για την συνολική δράση και παρουσία των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων.
Η στρατηγική υπεροχή του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπει σε ανάλογο πολιτικό σκηνικό με αυτό του 2003, την περίοδο δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη είχε μπει σε τροχιά ήττας. Οδηγός για τη σύγκριση αυτή είναι τα ίδια ακριβώς ερωτήματα που είχαν τεθεί τότε και σήμερα από την ίδια εταιρεία (MRB).
Πριν από 4 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Κυβέρνηση έχοντας χάσει τη σχέση εμπιστοσύνης του με την ελληνική κοινωνία αλλά και με την ίδια την κομματική του βάση, γεγονός που εκφραζόταν και με την περιορισμένη συσπείρωση (75,4%) των ψηφοφόρων του. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία διεκδικούσε πλέον με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές αντλώντας δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους και συσπείρωνε το σύνολο σχεδόν των δικών της ψηφοφόρων (92,6%). Σήμερα, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ (79,4%) δεν αναλογεί σε κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι υψηλότερη (81,2%) και όπως είναι λογικό προηγείται στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 3,2 μονάδων. Επιπλέον, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην «Παράσταση Νίκης» με 20 μονάδες μεγαλύτερη διαφορά απ’ ότι πριν από 4 χρόνια (52,7% έναντι 31,7%), δείχνει ότι η κοινωνία θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η αναμφισβήτητη και αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.Στην «Ικανότητα Διακυβέρνησης» (ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του Τόπου), ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να επιτύχει καλύτερη επίδοση από αυτή της κυβέρνησης Σημίτη (32,3% έναντι 32,5%), η Νέα Δημοκρατία αξιολογείται ως Κυβέρνηση κατά 2,5% πιο θετικά απ’ όταν ήταν στην αντιπολίτευση (38,2% έναντι 35,7%).
Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μία απλή πρόβλεψη, αλλά πραγματική και ουσιαστική επιθυμία του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: