Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Αντεγκληματική Πολιτική

Αποτελεσματικοί Μηχανισμοί Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας
www.tsigris.gr

Στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών απαραίτητα κρίνονται τα ακόλουθα: η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης, η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων, η δημιουργία ειδικών ομάδων αστυνομικών με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, η ενίσχυση των πεζών περιπολιών, η πάταξη της διαφθοράς και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού, η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής και η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής (βλ. Α. Τσιγκρής: «Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα», εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2003).

Η δημόσια ασφάλεια προϋποθέτει δημόσια τάξη, η δημόσια τάξη προϋποθέτει καλή αστυνόμευση, η καλή αστυνόμευση προϋποθέτει σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία και η καλή αστυνομία προϋποθέτει καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Απαραίτητες θεωρούνται και οι μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την εργασιακή θέση του Έλληνα αστυνομικού, με έμφαση στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του αστυνομικού και της οικογένειάς του και την έναρξη μιας εκτεταμένης εκστρατείας ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το ρόλο και τις επιτυχίες της Αστυνομίας, με στόχο την προβολή της κοινωνικής της αποστολής.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού (με πρώτα και κύρια τους οικονομικούς μετανάστες), να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να οικοδομηθεί μια ανοιχτή κοινωνία για όλους.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

Δημοσκοπήσεις 2003 - 2007

Ίδια Εικόνα Τέσσερα (4) Χρόνια Μετά
Με συμπληρωμένα πλέον τα τρία (3) πρώτα χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης, όλες οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν τη σαφέστατη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας. Μία υπεροχή που δεν προκύπτει μόνο από το σταθερό προβάδισμά της στην πρόθεση ψήφου, αλλά και από την εντυπωσιακά θετικότερη αξιολόγηση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε όλους τους δείκτες που μετρούν την άποψη της κοινής γνώμης για την συνολική δράση και παρουσία των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων.
Η στρατηγική υπεροχή του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπει σε ανάλογο πολιτικό σκηνικό με αυτό του 2003, την περίοδο δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη είχε μπει σε τροχιά ήττας. Οδηγός για τη σύγκριση αυτή είναι τα ίδια ακριβώς ερωτήματα που είχαν τεθεί τότε και σήμερα από την ίδια εταιρεία (MRB).
Πριν από 4 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Κυβέρνηση έχοντας χάσει τη σχέση εμπιστοσύνης του με την ελληνική κοινωνία αλλά και με την ίδια την κομματική του βάση, γεγονός που εκφραζόταν και με την περιορισμένη συσπείρωση (75,4%) των ψηφοφόρων του. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία διεκδικούσε πλέον με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές αντλώντας δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους και συσπείρωνε το σύνολο σχεδόν των δικών της ψηφοφόρων (92,6%). Σήμερα, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ (79,4%) δεν αναλογεί σε κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι υψηλότερη (81,2%) και όπως είναι λογικό προηγείται στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 3,2 μονάδων. Επιπλέον, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην «Παράσταση Νίκης» με 20 μονάδες μεγαλύτερη διαφορά απ’ ότι πριν από 4 χρόνια (52,7% έναντι 31,7%), δείχνει ότι η κοινωνία θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η αναμφισβήτητη και αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.Στην «Ικανότητα Διακυβέρνησης» (ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του Τόπου), ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να επιτύχει καλύτερη επίδοση από αυτή της κυβέρνησης Σημίτη (32,3% έναντι 32,5%), η Νέα Δημοκρατία αξιολογείται ως Κυβέρνηση κατά 2,5% πιο θετικά απ’ όταν ήταν στην αντιπολίτευση (38,2% έναντι 35,7%).
Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μία απλή πρόβλεψη, αλλά πραγματική και ουσιαστική επιθυμία του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Σάββατο 21 Απριλίου 2007

Πρόσφυγες και Άσυλο

Ανήλικοι Πρόσφυγες που Ζητούν Άσυλο στην Ελλάδα
www.tsigris.gr
Τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία μεταναστών. Είναι υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι εισέρχονται ή βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να συνοδεύονται από τους κατά νόμο ή έθιμο υπευθύνους για την επιμέλειά τους. Πολλές φορές προέρχονται από συνθήκες πολέμου και εμφύλιες αναταραχές, έχουν χάσει τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους και έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα πολλές φορές είναι παιδιά χωρίς οικογένεια. Συχνά είναι θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking) ή “παιδιά των φαναριών”, αλλά αρκετές φορές απελαύνονται χωρίς να χαρακτηριστούν ως θύματα. Φθάνουν μόνα τους στη χώρα υποδοχής, στην οποία συχνά είναι δύσκολη η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ανάγκη από την προστασία των εθνικών αρχών.

Τα παιδιά αυτά, εφόσον είναι ασυνόδευτα και δεν έχει προηγηθεί έρευνα για το αν είναι θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, δεν πρέπει να κρατούνται. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο Εισαγγελέας Ανηλίκων και να ξεκινά η διαδικασία για την προστασία τους, να γίνεται έρευνα στις χώρες προέλευσης και υποδοχής και να εγκαθίστανται σε κάποιο ίδρυμα έως ότου να παραδοθούν στις οικογένειές τους. Τα κράτη υποδοχής θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε παιδιού, όπως το δικαίωμα στην ζωή, την επιβίωση, την ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις και το απόλυτο συμφέρον του. Πρέπει, επίσης, οι αρχές της χώρας υποδοχής να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη και τις επιθυμίες του.

Δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος, σύμφωνα με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο, καθώς συχνά τα παιδιά αυτά είναι πρόσφυγες, χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο. Έτσι δεν είναι απλό να διαπιστωθεί αν συνοδεύονται από τους φυσικούς γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Η παράνομη είσοδος και η έλλειψη άμεσης επίσημης καταγραφής παρεμποδίζει τον εντοπισμό και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2007

Δημοσκοπήσεις Μαρτίου 2007

Σταθερό Προβάδισμα της ΝΔ παρά τη Δύσκολη Συγκυρία
www.tsigris.gr
Και οι 5 νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (Forum της Metron Analysis στις 22 Μαρτίου, MRB για τον Alpha στις 26 Μαρτίου, K-Research για το Βήμα και Alco για το Έθνος της 1ης Απριλίου και GPO για το Mega στις 2 Απριλίου) καταγράφουν τη σαφή υπεροχή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε όλα τα ερωτήματα προτίμησης και αξιολόγησης μεταξύ των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από παλαιότερες καταγραφές των ίδιων εταιρειών. Είναι προφανές ότι από πουθενά δεν προκύπτει «σοβαρή μείωση της ψαλίδας». Οι σημερινές διαφορές υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά μέσο όρο τριπλάσιες απ’ ότι ήταν πριν από ένα χρόνο (Μάρτιος 2006) και περίπου σταθερές μετά τον περυσινό Ιούνιο. Ο κοινός παρανομαστής αποκαλύπτει πολύ περισσότερο σταθερότητα παρεμφερών τάσεων, παρά άξιες λόγου διαφοροποιήσεις.

Η σαφής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται χαρακτηριστικά και σε όλους τους άλλους κύριους δείκτες που μετρούν οι δημοσκοπήσεις. Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές), η συντριπτική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή. Συντριπτική είναι και η διαφορά υπέρ του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα του καταλληλότερου Πρωθυπουργού, σύμφωνα με όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα της αξιολόγησης των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Κυβέρνησης ούτε στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Οι πολίτες πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν προτείνει λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες, δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει και ακόμη και αν κυβερνούσε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε σχετικά ερωτήματα της K-Research.

Μόλις 1 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ λιγότεροι από 2 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι προτείνει λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2007

Σωφρονιστική Πολιτική

Προτάσεις Πολιτισμού για Φυλακές με Ανθρώπινο Πρόσωπο
www.tsigris.gr
Το σωφρονιστικό μας σύστημα έχει ανάγκη από μια γενναία μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:

1. Στην κατάργηση της έννοιας της εξατομίκευσης της μεταχείρισης και όλων των συναφών θεσμών που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες, ενόψει μιας δήθεν προσαρμογής της ποινής στις ανάγκες βελτίωσης του κρατούμενου.
2. Στην ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες, όχι στο πλαίσιο της ίδιας φυλακής, αλλά με κατανομή των κατηγοριών αυτών σε διαφορετικό για κάθε μία κατάστημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα πάψουν να στοιβάζονται στα ίδια σωφρονιστικά καταστήματα οι υπόδικοι με τους κατάδικους, οι χρήστες με τους εμπόρους ναρκωτικών και οι ισοβίτες με τους κρατούμενους για πλημμελή εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων.
3. Στη μετατροπή της φυλακής από τόπο στέρησης της ελευθερίας σε τόπο ελεγχόμενης ελευθερίας, έτσι ώστε να μπορεί ο κρατούμενος να ασκείται στον ελεύθερο τρόπο ζωής και να μην αποκόπτεται οριστικά και αμετάκλητα από την κοινωνία.
4. Στην καθιέρωση της σωφρονιστικής νομιμότητας, με σαφή αναγνώριση στους κρατούμενους όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, πλην αυτών που η άσκησή τους δε συμβιβάζεται με το καθεστώς του κρατούμενου.
5. Στην εξασφάλιση εργασίας σε όλους και την υπαγωγή του εργαζόμενου κρατούμενου και της οικογένειάς του στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, υπό τους όρους που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο.
6. Στη μεταβολή της λειτουργικής αποστολής του προσωπικού της φυλακής από τον ενεργητικό ρόλο του αναμορφωτή προσωπικοτήτων, σ’ έναν πιο παθητικό ρόλο που θα συνίσταται στο να διευθετεί και να οργανώνει μέσα στη φυλακή τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διείσδυση μέσα σ’ αυτή και τη δράση πάνω στους τροφίμους της των μηχανισμών κοινωνικοποίησης.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η -έστω και με καθυστέρηση επτά (7) ετών- ενεργοποίηση των διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).

Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα.