Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Οργή Λαού

Οργισμένοι και Χωρίς Προσδοκίες οι Πολίτες
www.tsigris.gr

Με διαρκώς επιδεινούμενες τις προσδοκίες και τις ελπίδες των πολιτών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη δυσαρέσκεια. Ποτέ άλλοτε οι δείκτες προσδοκίας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν μειώθηκαν τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα της “Public Issue” (Καθημερινή, 11/6) οι προσδοκίες για την καλυτέρευση της κατάστασης στην οικονομία μειώνονται στο 12% έναντι του 33% που είχε καταγραφεί στην ίδια ερώτηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές του χρόνου (Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2010) και αντίστοιχα, το ποσοστό όσων προβλέπουν χειροτέρευση της κατάστασης στην οικονομία αυξάνεται στο 69% από 38% στις αρχές του χρόνου.

Ταυτόχρονα, μόλις το 18% θεωρεί ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 38% που είχε απαντήσει το ίδιο τον Φεβρουάριο 2010 και αντίστοιχα το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λανθασμένη αυξάνεται από το 52% στο 72%.

Μέσα σε ένα εξάμηνο, το 20% των πολιτών έχουν μεταβάλει γνώμη. Ενώ υποστήριζαν την κυβέρνηση σήμερα την επικρίνουν, διαπίστωση που προκύπτει άλλωστε και από την ίδια την ερώτηση της ικανοποίησης από τη λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία μετρήθηκε σήμερα στο 18% έναντι 37% τον Φεβρουάριο 2010.

Αντίστοιχα ευρήματα καταγράφονται και στην έρευνα της “Pulse” (Ελεύθερος Τύπος, 13/6). Μόνο το 3% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του μπορεί να βελτιωθεί στο επόμενο εξάμηνο έναντι του 74% που θεωρεί ότι τα οικονομικά της οικογένειας θα χειροτερεύσουν.

Ταυτόχρονα, όσοι διατυπώνουν μία «καλή γνώμη» για τη σημερινή κυβέρνηση περιορίζονται στο 25% ως προς την εξωτερική πολιτική, στο 23% για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στο 13% για τους χειρισμούς στην οικονομία και μόλις 7% σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της χώρας.
Το χειρότερο όμως είναι ότι, με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να απλώνεται μία γενική αίσθηση απαξίωσης των πάντων.

Σύμφωνα με έρευνα της “Public Issue” (Καθημερινή, 13/6) το 92% θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διαφθορά, ενώ το 89% απαντά χωρίς περιστροφές ότι οι κυβερνήσεις δουλεύουν για λογαριασμό λίγων συμφερόντων και όχι για το καλό όλων. Ταυτόχρονα, το 78% πιστεύει ότι στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν αρκετοί διεφθαρμένοι, αν δεν είναι όλοι (απάντηση που συγκέντρωσε 14%) ενώ το 76% δηλώνει ευθέως ότι δεν έχει εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη μπορεί να διαλευκάνει τη σκανδαλώδη υπόθεση της “Siemens”.

Τα πρωτοφανή αυτά ευρήματα δηλώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι Έλληνες δείχνουμε να μην ξέρουμε ποιον να εμπιστευθούμε και σε τι να πιστέψουμε. Έτσι, στην ίδια έρευνα της “Public Issue”, το 34,5% επιλέγει τη στάση της αποχής, του άκυρου και του λευκού στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, γεγονός που καθιστά απαγορευτική κάθε απόπειρα αναγωγής σε πιθανές εκλογικές προβολές.

Όσο κι αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, είναι σαφές ότι οι πολίτες καταδικάζουν με τον πιο απόλυτο τρόπο τις μικροπολιτικές λογικές που μας έφτασαν εδώ που είμαστε σήμερα. Στόχος, καθήκον και μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι να δώσει όραμα, προοπτική και ελπίδα στους σκληρά δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: