Για μια Ουσιαστική Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση
www.tsigris.gr
www.tsigris.gr
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρωτογενής λαϊκή μορφή εξουσίας και έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Οφείλουμε να απομονώσουμε και να απορρίψουμε τραυματικές εμπειρίες που δημιουργούν δεσμά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που την κάνουν, δηλαδή, επαίτη του συγκεντρωτικού κράτους. Που την απομακρύνουν από τον πολίτη.
Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει από την Κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό και σοβαρότητα προς τους αιρετούς εκπροσώπους και τις τοπικές κοινωνίες. Προκαλεί, πράγματι, εντύπωση η πλήρης απαξίωση από τον κ. Πρωθυπουργό του αυτοδιοικητικού παρελθόντος του “Καποδίστρια”, που ήταν προϊόν νομοθετικής πρωτοβουλίας του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες αντί να απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο, αντί να ενισχύεται οικονομικά και θεσμικά, αποδυναμώνεται και κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη, να γίνει πιο προβληματική, πιο απρόσωπη και να μιμηθεί, ουσιαστικά, το προβληματικό κεντρικό κράτος, που λίγο ενδιαφέρεται για τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και επιτακτικές, περισσότερο παρά ποτέ. Προϋποθέτουν, όμως, ενδελεχή μελέτη, προσεκτικό σχεδιασμό, ουσιαστικό διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τις τοπικές κοινωνίες.
Παρόλα αυτά, βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, προαποφασισμένες επιλογές, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου. Με προχειρότητα και περισσή βιασύνη, το όραμα της αληθινής μεταρρύθμισης είναι δύσκολο να μετουσιωθεί σε πράξη. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι, για το αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για μια ουσιαστική αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση επιβάλλεται να τεθούν και να τηρηθούν ορισμένες αυτονόητες προϋποθέσεις:
1. Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική, αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.
2. Η χάραξη των ορίων να γίνει μακριά από κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
3. Να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί ένα Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την υποστήριξη των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων Δήμων, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότησή του.
4. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς, απομονωμένους και νησιωτικούς Δήμους, έτσι ώστε η ελληνική ακριτική γη να μην μαραζώσει.
5. Να διατηρηθούν οι ιστορικοί μας Δήμοι.
Διαφορετικά η μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται το σχέδιο “Καλλικράτης” θα αποδειχθεί άδειο πουκάμισο, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη και δεν θα διαθέτει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου, των τεκμηριωμένων προτάσεων, της ευθύνης. Ας κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση. Κάθε παλινωδία και αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια. Επιδίωξη και ελπίδα όλων μας είναι να πρωτοστατήσει δυναμικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόοδο και την αναγέννηση της πατρίδας μας. Εμείς θα είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου