Το μέλλον ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που επιβεβαιώνει η διεθνής εμπειρία και προσυπογράφει η ελληνική παράδοση δημοκρατίας και εξέλιξης των θεσμών. Η αποτελεσματικότητα του Κράτους εξαρτάται άμεσα από την ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκείνη άλλωστε βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και λειτουργεί ως η πρώτη στάση εξυπηρέτησης του πολίτη, σε σχέση με την κεντρική διοίκηση.
Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέδειξε -με πράξεις και παρεμβάσεις ουσίας- ότι επενδύει σε μια ισχυροποιημένη και οικονομικά ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, με την συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Έτσι, προωθείται με πράξεις η αρμονική και αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, σε κεντρικό, περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο.
Η ατζέντα θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας, όπως η θωράκιση του περιβάλλοντος, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Προστασίας, η εμπέδωση κανόνων χρηστής και διαφανούς διοίκησης, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών σε τοπικό επίπεδο.
Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Διακυβέρνησης, κατατείνουν σταθερά στην εξυπηρέτηση ενός κοινού σκοπού: Τη δημιουργία ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην υπηρεσία του πολίτη. Με σταθερούς πόρους και αναπτυξιακό προσανατολισμό, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της τοπικής Δημοκρατίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εξυγίανση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η μοριοδότηση των συμβασιούχων, για την πρόσληψή τους σε θέσεις τακτικού προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Νέα Διακυβέρνηση υπηρετεί μια βασική και απαράβατη αρχή: Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να θωρακιστούν με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Και γι’ αυτές τις αρμοδιότητες, να ενισχυθούν με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, ρυθμίζονται οι οικονομικές υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι του ελληνικού Δημοσίου, και, πάνω απ’ όλα, διοχετεύεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερο από το 80% των κοινοτικών πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013.
Αυξημένες δυνατότητες έχουν, πλέον, και οι Νομαρχίες, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Χώρας, που απέκτησαν πολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, τόσο το Δημόσιο, όσο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ένα ακόμη εργαλείο για την προώθηση νέων έργων. Είναι το πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που άνοιξε ένα καινούριο πεδίο συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Βασικό στοιχείο της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η ανάπτυξη συγκροτημένης, πολύπλευρης και εντατικής προσπάθειας για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Η Κυβέρνηση καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια µε στόχο την Ελλάδα της ποιότητας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ισόρροπης ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου