Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο

Η Συνταγματική Θωράκιση της Διαφάνειας
www.tsigris.gr

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ακώλυτη άσκηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, έχει αναλάβει έως σήμερα μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, η Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος) καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές και το οποίο εξειδικεύθηκε με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, αποτελούν χρήσιμο οδηγό για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται, άλλωστε, και μέσω μιας σειράς χειρισμών της σε κρίσιμα θέματα, από τα οποία καταδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα κατά το παρελθόν άφηναν σκιές αμφιβολίας και αποδομούσαν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Ο αγώνας της Κυβέρνησης για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κάθαρση, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

2 σχόλια:

politis-gr είπε...

Σίγουρα η σημερινή κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα της την διαφάνεια στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και την εξάλειψη του νοσηρού φαινόμενου της διαφθοράς .
Γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Αργά μπορεί να πει κάποιος , αλλά μην ξεχνάμε ότι το τέρας αυτό ανδρώθηκε και μεγάλωσε στην διάρκεια της 20ετης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ .Δεν είναι εύκολο να εξοντωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα .
Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί . Χρειάζεται συστράτευση όλων μας .
Να είστε καλά και να συνεχίζεται τον όμορφο αγώνα που δίνεται για την δημοκρατία και το καλό του τόπου μας .

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ/ή politis-gr.
Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Την τελευταία εικοσαετία η διαφάνεια δοκιμάσθηκε, ατυχώς, μέσα από τη ραγδαία διόγκωση της διαπλοκής και της διαφθοράς, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Η ιδιότητα του ενεργού πολίτη, που συμμετέχει στις διαδικασίες της Δημοκρατίας μας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την άμεση και σε βάθος πληροφόρησή του για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο. Οι όποιες παραβιάσεις του Νόμου -από όπου και αν αυτές προέρχονται, αλλά κυρίως αυτές των δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων- πρέπει να έρχονται άμεσα στο φως και να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε δέσμη μέτρων για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα που καταλαμβάνουν όλους τους τομείς της Διοίκησης (κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής) και έχουν χαρακτήρα τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό.
Χαρακτηριστική περίπτωση σύγκρουσης με τη διαφθορά αποτελεί το «παραδικαστικό κύκλωμα», όπου η Κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και χωρίς να παρεμβαίνει, καθοιονδήποτε τρόπο- να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιφέρει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι τελευταίες εκθέσεις της «Διεθνούς Διαφάνειας» για την Ελλάδα, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο στη μάχη με τη διαφθορά, στο μέτρο που ανακόπηκε η πτωτική πορεία που ακολουθούσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στην κατάταξη ως προς τη διαφάνεια και αρχίσαμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι και οι τελευταίες εκθέσεις του ΑΣΕΠ.
Η υπεράσπιση της διαφάνειας και ο συνακόλουθος αγώνας για την πάταξη της διαφθοράς συνιστούν διαχρονικό χρέος της Πολιτείας υπέρ της Δημοκρατίας και υπέρ των απαράγραπτων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αυτό της το χρέος εκπληρώνει σήμερα με υπευθυνότητα η Κυβέρνηση.