Η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόστηκε άμεσα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που δεν επέτρεπε την αναγκαία χρηματοδότησή της.
Το σχέδιο αυτό με την ονομασία “Καλλικράτης” σήμερα υπονομεύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί:
1. Εξαγγέλλεται χωρίς να ξεκαθαρίζεται η χωροθέτηση των νέων δήμων.
2. Μας λένε με ακρίβεια ότι οι 1034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα συγχωνευτούν σε 370! Προφανώς έχουν κάνει τη γεωγραφική κατανομή και δεν το ανακοινώνουν. Πιθανόν για να αιφνιδιάσουν, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές.
3. Για την εφαρμογή του θεσμού απαιτούνται 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μας λέει η Κυβέρνηση από που θα βρεθούν.
Αντί να συνεχίσουμε τη δική μας απαρίθμηση παραθέτουμε μερικές από τις επισημάνσεις και απορίες του Νομάρχη Αθηνών κ. Σγουρού (στελέχους του ΠΑΣΟΚ), όπως αυτές διατυπώθηκαν σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών στις 21-1-2010, όπου μεταξύ άλλων τονίζει και τα ακόλουθα: «Καλές οι γενικές αρχές, αλλά το πώς αυτές θα αποτυπωθούν στον νέο νόμο, είναι ακόμη ένα ερωτηματικό… Οι πόροι που θα χρειαστούν για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα καθοριστεί… Αντί για Νομάρχες–Επαίτες θα έχουμε Περιφερειάρχες–Επαίτες… Δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά για το προσωπικό που θα στελεχώσει τους νέους φορείς… Δεν έχει σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν… Μαζί με το σχέδιο “Καλλικράτης” θα πρέπει να ψηφιστεί και νέος Κώδικας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης…».
Επίσης, στην ίδια επιστολή ο Νομάρχης Αθηνών ερωτά τον Υπουργό Εσωτερικών: «Τι θα γίνει με την περιουσία των Νομαρχιών που θα καταργηθούν; Θα πάει στο Κράτος, στην αιρετή Περιφέρεια ή στους νέους Δήμους; Θα προλάβει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα να υλοποιηθεί έγκαιρα και οι εκλογές του Νοεμβρίου 2010 να γίνουν με το νέο σύστημα;».
Τα παραπάνω αποδεικνύουν την προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε μια ακόμη μεταρρύθμιση μείζονος σημασίας για τον τόπο. Μια μεταρρύθμιση που με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει να γίνει απορύθμιση.
Το καθήκον μας, ως Νέα Δημοκρατία, είναι να ασκήσουμε και σε αυτό το ζήτημα αντιπολίτευση συνετή, δυναμική και συνεπή. Συνετή αντιπολίτευση, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εύκολα λόγια και ανεύθυνες διακηρύξεις. Δυναμική αντιπολίτευση, διότι "συναίνεση" δεν σημαίνει συνυπευθυνότητα με τα σφάλματα που κάνει η Κυβέρνηση. Συνεπή αντιπολίτευση, σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες μας.